I Kongres Probiotyczny w Szczecinie
W miniony weekend miał miejsce pierwszy Kongres Probiotyczny w Szczecinie. Organizatorem wydarzenia była Uniwersytet Szczeciński oraz stowarzyszenie „Probiotyk dla Zdrowia”. Wydarzenie odbywało się w sobotę, 18 maja 2019 r.
Kongres Probiotyczny to jedno z ważniejszych wydarzeń naukowo – edukacyjnych poświeconych probiotykom. W programie kongresu znalazły się wykłady naukowe, panele dyskusyjne oraz prezentacje z zakresu mikrobiologii i technologii żywności.
Głównym tematem obrad Kongresu była rola probiotyków w profilaktyce i leczeniu chorób. Uczestnicy debatowali też na temat nowych terapii probiotycznych oraz stosowania preparatów i suplementów diety probiotycznej. Poruszano również tematy ekonomiczne, regulacyjne i prawne, dotyczące probiotyków.
Podczas Kongresu zaprezentowano także nowe i istniejące produkty probiotyczne oraz usługi. Uczestnicy wzięli udział w licznych warsztatach praktycznych na temat wykorzystania probiotyków w żywieniu zdrowotnym i leczeniu chorób przewodu pokarmowego.
Uczestnikami Kongresu byli doświadczeni profesjonaliści z różnych dziedzin mikrobiologii, technologii żywności i innych dziedzin medycyny naturalnej a także studenci, członkowie organizacji pozarządowych i dietetycy.
Kongres skupił pasjonatów badań nad probiotykami, dietetyków oraz przedstawicieli branży spożywczej – firmy chcące lepiej zrozumieć znaczenie tych bakterii gdy chodzi o zapewnienie zdrowia swoim klientom oraz ich promocji poprzez innowacyjne produkty na rynku.
Dzięki wsparciu finansowemu Instytutu Mikrobiologii Uniwersytetu Szczecińskiego, sfinansowano także uczestnictwo 4 specjalistów zastępujących studentów biorących udział w tegorocznie I Kongres Probiotyczny.
Szczecin stał się gospodarzem pierwszego I Kongresu Probiotycznego, który toczył się od 6 do 7 listopada. W trakcie dwudniowego spotkania eksperci z zakresu nauki i żywienia spotkali się, aby wymienić najnowsze informacje i ustalenia dotyczące probiotyków.
Głównymi tematami podczas Kongresu były zagadnienia związane z badaniami nad skuteczności probiotyków, jak również wykorzystanie przez ludzi bezpośrednich bakterii probiotycznych do lepszej ochrony ich zdrowia. Przedstawicayle branży farmaceutycznej próbowali określić jak probiotyki mogą poprawić ogólny stan życia poprzez poprawę odporności i zmniejszenie prawdopodobieństwo pojawienia się niektórych chorób.
Kongres czynił wrażenie na grupach aktywistów społecznych, którzy przyjechali na spotkanie, aby omówić w jaki sposób rozpropagowac idee korzystania naturalnych probiotyków szeroko na Śląsku. Niedawne publikacje opisujące pozytywne skutki regularnego stosowania probiotyków wzbudziły wśród ludzi ogromne zainteresowanie.
Ludzie obecni na tym wydarzeniu są gotowi do dalszego opracowania konceptu życia przyjaznego dla flory bakteryjnej naszego ciała oraz sposobu jego obrony i promocji naturalnych substancji biologicznie czynnych. I Kongres Probiotyczny był interesującym wydarzeniem, które ma szanse rozszerzać swoją platforme edukacyjną, informacyjną i lobbystyczną dla pogłebienia świadomości społeczeństwa w zakresie zdrowego trybu życia oferowanego przez naturalne produkty spożywcze.
W ostatnią sobotę w szczecińskim Centrum Kongresowym odbył się pierwszy Kongres Probiotyczny. Wydarzenie było okazją do spotkania i wymiany doświadczeń specjalistów z dziedziny probiotyków. Prelekcje i panele dyskusyjne, na których uczestniczyli eksperci, skupiały się na najnowszych badaniach, technikach diagnostycznych i możliwościach stosowania probiotyków.
Oprócz prelekcji i paneli dyskusyjnych, goście mieli okazję uczestniczyć w sesji pytań oraz warsztatach dotyczących aplikacji probiotyków. Uczestnicy mieli także możliwość zapoznania się z najnowszymi produktami probiotycznymi na targach lub w strefie networkingu.
Kongres był także ważnym momentem dla czołowych ośrodków badawczych z całego kraju, które zostały docenione za swoje prace. Nagrody trafiły do najlepszych projektów badawczych dotyczących probiotyków.
Organizatorzy I Kongresu Probiotycznego w Szczecinie podtrzymują dobrym planem, aby sukces tego przedsięwzięcia umożliwił promocję probiotyków jako czynnika poprawiającego jakość życia w Polsce.